19. 11. 2015

Recept: Provensálske pečené zemiaky s domácim dresingom

lavender

Kamenné domy v provensálskych dedinkách sa zvykli stavať od vrcholu kopca, kde stál väčšinou zámok, smerom nižšie. Polia s plodinami a vinicami sa sadili pozdĺž dedín, alebo nižšie pod kopcom. Pomedzi domy vedú úzke chodníčky. Malé provensálske mestečká sa radia medzi najkrajšie vo Francúzsku a patrí k nim aj Tourtour - prezývaná "dedinkou na oblohe". Poza múry totiž vedie výhľad na veľkú časť Provensálska...

Provensálske korenie pri pečení rozvonia kuchyňu vôňou južného Francúzska. Okrem tymiánu, ktorý sa používa na opekané zemiaky, obsahuje rozmarín, bazalku, majorán a ďalšie bylinky. 


Recept
zemiaky 1 kg
provensálske bylinky (dostať bežne kúpiť v obchode v oddelení korenín)
rozmarín
tekvicové, slnečnicové semiačka
10 cherry paradajok
soľ
1 uhorka
acidofilné mlieko biele polotučné 450 g
2 strúčiky cesnaku
čierne korenie
olivový olej
olej na pečenie

Postup
  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame.
  2. Zemiaky varíme pod pokrievkou cca 15-20 minút kým sa do nich dá zapichnúť vidlička, ale nie viac.
  3. Rozsypeme ich na mierne pomastený plech posypeme ich veľkou hrsťou tekvicových semiačok a slnečnicových semiačok.
  4. Posypeme zarovnanou kávovou lyžičkou soli a celý povrch zemiakov posypeme provensálskymi bylinkami a rozmarínom.
  5. Všetko premiešame a pečieme  pri 180 stupňoch cca 20 - 30 minút. 
  6. Počas pečenia občas premiešame.
  7. Trúbu vypneme, keď už sú niektoré zo strán zemiakov upečené do hnedasta (ale zvyšok je stále žltý).
  8. Dresing do ktorého budeme zemiaky namáčať urobíme z nastrúhanej uhorky zmiešanej s acidofilným mliekom. Pridáme trochu soli a čierneho korenia a roztlačené 2 strúčiky cesnaku.


Vrrr. Pekne to tu rozvoniava. Tak dlho to treba piecť? Tik tak tik tak...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...