30. 10. 2016

Recept: Večera za 15 minút - Opečené tofu na sójovej omáčke so zeleninou



Výroba sójového tofu "syra" sa začala kedysi dávno v Číne asi pred 2000 rokmi. O mnoho neskôr postup na jeho prípravu opisovali španielski námorníci vo svojich zápiskoch...

Tofu dostalo prezývku sójový syr preto, že sa zo sóje vyrába podobným spôsobom ako syr z mlieka. Sójové bôby sa namočia a lisovaním z nich vznikne sójové "mlieko". Keď sójové mlieko stuhne, vytlačí sa z neho voda, tak ako keď sa vyrába syr. Stuhnutím sójového mlieka vznikne tofu.

Recept (2 porcie)
Biele tofu 180g
Sójová omáčka 2 polievkové lyžice
Olej na opekanie1 kávová lyžička

Navyše:
Varená zelenina - hrášok, mrkva, cherry paradajky
Soľ
Čierne korenie

Príloha
ryža dochutená olivovým olejom

Postup:
1. Zeleninu - hrášok, mrkvu, cherry paradajky nakrájame, dáme do hrnca a varíme pod pokrievkou zaliate pár milimetrami vody. Neustále podlievame vodou podľa potreby a varíme kým zelenina zmäkne cca 15 minút (voda pod zeleninou by mala vrieť)

2. Tofu nakrájame na plátky cca 9- 10 kúskov

3. Na panvicu dáme 1 kávovú lyžičku oleja

4. Poukladáme na panvicu plátky tofu

5. Pridáme 2 polievkové lyžice sójovej omáčky

6. Na miernom stupni opekáme približne 5 minút, kým sójová omáčka "obalí" tofu plátky a naservírujeme na tanier

7. Pridáme trochu osolenú a okorenenú varenú zeleninu a ako prílohu môžeme podávať ryžu pokvapkanú olivovým olejom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...